Monday, October 17, 2011

Sejarah Handphone Ku

Ada orang panggil handphone, ada orang panggil handset, and ada gak yang panggil telefon bimbit. Apa pun panggilan yang diberikan, yang pasti benda ni dah jadi barang keperluan untuk setiap orang. Tak dinafikan ada lagi yang bergantung pada telefon rumah, macam my mom.

So actually kali ni nak bercerita tentang sejarah penggunaan hp oleh aku. hehehe

My first handphone was NOKIA 3310. Masa tu akhir tahun 2003. Tak lama pas habis SPM, minta akak temankan ke pekan untuk beli hp. Masa tu dalam RM300++ gak la. Pakai tak lama pun hp tu.


Time matriks, dalam 2004 aku tukar hp baru. masa tu teringin nak pakai hp berkaler so beli la hp nokia 6600 aka sabun. Pakai 6600 pun dalam setahun macam tu kot.


Masa matriks ada a few months yang aku pakai hp Nokia 8890 (dipinjam dari abang ipar) sebab hp rosak.



Then masa tahun 1 UTM, around 2005, aku beli Nokia 7610 pulak, aka daun. Tak ingat dah kenape beli hp ni. Pakai pun tak lama, sebab di curi orang . Sedih sangat, tapi nak buat macam mana, dah takde jodoh. huhu



Pas ilang daun, beli hp yang bese2 je iaitu Nokia 1100. Ala, nokia yang torchlight tu. hehehe. Paling senang ingat sebab lampu dia kan, terang. Untung kalau blackout. hehe..


Nokia 6260, masa kat UTM penah pakai hp ni kejap. Beli pun second hand je. Pakai tak lama pun, end up jual kat adik. Sekarang tak tahu apa cerita. Dah lupus kot. huhu



Then kembali pakai Nokia 7610, hp daun tu. Even dah ketinggalan zaman, tapi masa tu still berminat. So pakai je la. And rasa nya memang takde jodoh dengan nokia daun, rumah dimasuki perompak, dia kebas both hp daun dan 1100. :(



Tak lama lepas tu, beli la hp yang bese2 je, aka hp murah. Masa tu beli Nokia 2600c. Fikir juz nak memenuhi keperluan call dan mesej je.



Disamping 2600c, aku beli gak Nokia 1200 sebab time tu pakai 2 sim, maxis dan celcom.



Nokia X2, aku beli around Dis 2010. Penat kot pakai hp murah. Masa tu teringin nak cari hp berserta kamera (sebab geram pergi Australia kena pinjam kamera orang). So X2 nampak menarik gak. Dengan kamera 5mp, radio, mms, bluetooth, boleh kata hp ni complete. Cuma tiada 3g and kamera depan je.



Dari 2003 sampai 2010, dah pakai 10 hp Nokia. Tak pernah tukar jenama lain. Maybe sebab senang dengan Nokia and murah kot. hehehe.

Last but not least, dengan harapan nak pakai lama hp ni, aku beli LG Optimus Black. Beli sebab terasa nak pakai smartphone. Selalu sangat baca pasal smartphone, tu yang berminat. Lagipun skrin LG OB ni besar. Senang nak tengok pape, main game pun best. :)




p/s: InsyaALLAH next post akan bercerita lebih lanjut tentang LG OB. :)

sumber gambar: gsmarena
4 Comments
Comments

4 comments:

IQ = Iez Qis said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

banyaknye~~~~

Nwx said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@IQ
tu la, bila dah buat list mcm ni baru terasa 'OMG banyaknya'. huhu
tapi tu la, sebab 3 hp tu ilang, kena curi. kalau x, xsebanyak ni kot. hehehe

mustaffa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mantop aku skrg pon pakai x2 gak

Nwx said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bestkan x2? tapi tu la, memori kurang la utk mesej. selalu full je. xsuke gak.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...