Sunday, October 16, 2011

Malas Atau Bodoh?

Tolong jawab soalan kat bawah ni boleh?

2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2-2+2 x 0 =


So jawapnnya berape ye? 26 ke 0? hehehe

Jawapan sebenar ialah 26.

Sebab nya ialah 2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+(2-2)+(2x0)

Yang dalam kurungan tu bernilai sifar. So cuma perlu 2 x 13 = 26

Ok, cukup la mengajar matematik ek.. Nak tahu kenapa aku post pasal ni?

Alkisahnya beberapa hari lepas dapat soalan macam ni kat facebook. So jawabla. Bila tengok jawapan, agak kecewa la dengan jawapan yang majoriti berikan.

Ketika post ini ditulis, terdapat 869 orang yang menjawap 0. Manakala 66 orang menjawap 30 dan 44 menjawap 28. Hanya 201 yang menjawap dengan betul iaitu 0. (termasuk aku). hehehe

Dan lebih kecewa bila ramai je yang memberi komen sangat membangga diri, padahal jawapan yang diberikan salah.

salah tapi berlagak

siap nak ajar orang, tapi salah..


sempat lagi mengutuk orang..

berlagak gila..



So kesimpulannya, orang Malaysia malas nak membaca soalan dengan betul atau juz plain stupid?





2 Comments
Comments

2 comments:

Bilal binti Robah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

typical meleis.
bodoh sombong je byknya.
puitt

Nwx said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tu la pasal.. dah la bodoh, nak berlagak dengan kebodohan die.. huhu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...